• Medij: Tiskovna agencija MOREL
  • Datum objave: petek, 07.05.2021

MOREL NLB 7 5 2021

Ljubljana (MOREL)- Neposredno po sklicu skupščine NLB, d.d., je  Vseslovenseka združenja malih delničarjev (VZMD) že včeraj družbi poslal nasprotni predlog za delitev dividend v skupni višini 92,2 mio €, v enkratnem znesku 4,61 € bruto na delnico. Strokovni sodelavci VZMD so prepričani, da je primerno in zaželeno, če družba - za delitev dividend iz naslova 342 mio € bilančnega dobička - delničarjem nameni znesek, ki si ga po navedbah tudi banka sama (oz. njeno poslovodstvo) sicer želi razdeliti med delničarje, vendar si tega - zaradi ukrepov regulatorjev - Uprava in Nadzorni svet »ne drzneta« predlagati. Tako predlog poslovodstva predvideva delitev precej nižjih dividend, in še to pogojno v dveh delih - 1. izplačilo 12 mio €, oz. 0,60 € bruto na delnico in 2. (pogojno) izplačilo 12,8 mio € oz. 0,64 € bruto na delnico.  Takšen način izplačila seveda ni v interesu delničarjev - posebej malih - saj se jim s tem povečujejo oz. dublirajo stroški finančnih posrednikov, ki nastanejo ob vsakokratnem izplačilu dividend, posebej takšnih (relativno nizkih) zneskov. NLB je tudi v letu 2020 - glede na leto pred tem - povečala bilančni dobiček, zato so v VZMD prepričani, da je družba sposobna takega izplačila dividend, brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom družbe.

Glede na nekatera priporočila, zahteve in celo generalne zapovedi posameznih institucij in združenj o ne-izplačevanju dividend, ki se spet pojavljajo tudi v letošnjem letu, pa v VZMD ponovno izpostavljajo, da jeodločitev o delitvi dividend izključno v rokah lastnikov, kakor tudi npr. odločitev o likvidaciji (delniške) družbe in delitvi njenega premoženja med lastnike oz. delničarje! Hkrati so iz VZMD institucije in združenja, ki so izdala tovrstna opozorila, že večkrat pozvali, naj objavijo relevantne analize ter informacije, na podlagi katerih so zavzeli zadevna neutemeljena in škodljiva stališča – po trdnem prepričanju VZMD ter Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (Better Finance). V zvezi z navedenim v vsem tem času niso prejeli še nobene tehtne analize, ki bi upravičevala takšne odločitve z izjemno daljnosežnimi konsekvencami in posledicami. Ravno nasprotno - čas je pokazal, da je družba v času »korona krize« poslovala uspešno in bi lahko dividende brez težav izplačala že lansko leto, torej tudi za leto 2019!

V Združenju pozorno spremljajo dogajanje in vpliv »korona-krize« tudi na ostale delniške družbe, pri čemer bodo slovenski delničarji ponovno zelo različno nagrajeni za svoje kapitalske naložbe oz. »zvestobo družbam« - kljub razveseljivemu dejstvu, da jih je večina poslovala precej uspešno. Glede na objavljene predloge Uprav in Nadzornih svetov za delitev dividend namreč postaja vse bolj jasno, da številne družbe tudi letos svojim delničarjem ne želijo nameniti primernih dividend, ki bi odražale dobre predlanske in lanske rezultate, pozitivne napovedi za prihodnost ter dejstvo, da so bili delničarji v prenekaterem primeru (za višje) dividende – popolnoma brez potrebe – prikrajšani že lansko leto, kakor tudi proračun Republike Slovenije. To so sporočili iz VZMD. (konec)